Om aktørene

  Askeladden Friteater

  Askeladden Friteater har sin base i Oslo. På Søndre Venner Gård i Sørkedalen har vi øvingslokaler, verksted og lager for kulisser, kostymer, samt lyd-, og lysanlegg. Etter oppstarten i 1994, har vi deltatt ved flere festivaler, vært innkjøpt bl.a. av Østfold og Vestfold Fylkesbibliotek, Rogaland Fylkeskommune, Folkeakademiet og Vestfoldfestspillene og Den Kulturelle Skolesekken. I Hunderfossen Familiepark har vi satt opp og spilt eventyrforestillinger på Amfiscenen siden 2005, så i 2017 er det en ny sesong hvor vi kan boltre oss blant eventyrskikkelser og forhåpentlig, et godt fornøyd publikum.

  Tekst fra hjemmesiden www.askeladdenfriteater.no/

  Bjørn Arild Ersland

  Bjørn Arild Ersland

  Foto: Cappelen Damm

  Bjørn Arild Ersland (f. 1965) har skrevet en rekke bøker for barn. Han skriver både fagbøker, bildebøker og lettlestbøker. I 2009 fikk han Skolebibliotekarprisen for sitt samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker.

  Utgivelser for barn (utvalg):

  • 27 grader på stranda (2011)
  • Pølseidioten (2011)
  • Glassklokken (2010)
  • Tyvene i treet (2010)
  • Det første barnet på månen (2009)
  • Onkel og Knut (2009)

  Erslands forfatterprofil på cappelendamm.no.

  Jo og Hilde Eskild

  Jo Eskild (1962) er musiker og gift med Hilde Eskild (1965) norsk forteller, lærer og forfatter bosatt i Lillesand.
  Fra 2000 har hun reist rundt i Norden med forestillinger, kurs og foredrag på festivaler og seminarer, og Eskild har også vært på flere turneer for Den kulturelle skolesekken[1]. I kursene og foredragene hun holder er tema som berøres muntlig fortelling, ulike fortellerteknikker og litteraturformidling. Eskild utviklet fortellerfaget «fantastiske fortellinger» da hun var folkehøgskolelærer[2]. Eskild har gitt ut flere bøker sammen med blant annet Benedicte Hambro om muntlig formidling, andre med historier som kan formidles, og dessuten en biografi, Kaffe, karamell og vaniljesaus om sin somaliske svoger. Flere av bøkene har blitt utgitt i nye opplag[3].
  I 2012 fikk Eskild både publikumsprisen[4] og en bronsemedalje i NM i litteraturformidling, og i 2014 ble hun norgesmester[5].
  Hun er medlem av Norsk Fortellerforum.

  Roy Ole Førland

  Roy Ole Førland er utdanna musikklærar ved Høgskulen i Volda. Jobbar som musikar, musikklærar og komponist i Bergen, samt på Barnas Kulturhus i Bergen. Har dei siste åra jobba mykje med musikk til lyrikk. Spelar med A boy Named Sue, Heidi Marie Vestrheim, lagar filmmusikk og har brei erfaring fra DKS og Rikskonsertane med produksjonane Heavykatten, Haikutronics, Time, Frå Hauge til haiku, Har du hørt det? og Hei Kalas!
  Tekst fra nettsidene til Litteraturfestivalen på Lillehammer.

  Jørn Lier Horst

  Jørn Lier Horst

  Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst arbeidet mellom 1995 og 2013 som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.

  Han fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris.

  Skjønnlitterære utgivelser for barn

  CLUE-serien
  • Salamandergåten – kriminalroman for ungdom (2012)
  • Maltesergåten – kriminalroman for ungdom (2012)
  • Undervannsgåten – kriminalroman for ungdom (2013)
  • Gravrøvergåten – kriminalroman for ungdom (2013)
  Detektivbyrå nr. 2
  • Operasjon Tordensky; barnekrim (2013)
  • Operasjon Mørkemann; barnekrim (2013)
  • Operasjon Solnedgang; barnekrim (2013)
  Andre utgivelser
  • Kriminalteknikk – faktabok om politiarbeid for barn og unge (2008)

   

  Tekst og foto fra Gyldendal forlag.

  www.jlhorst.com

  Roald Kaldestad

  Roald Kaldestad

  Foto: Atle Hansen

  Roald Kaldestad er forfattar og musikar. Han har spela mykje med Sigrid Moldestad, Odd Nordstoga og  Magnet,  i tillegg til femten års fartstid i Storm Weather Shanty Choir. Han debuterte som forfattar i 2000 med Heavykatten, Discodansemusa og Pinnsvinet Phillip. Året etter komReven Ruben, og i 2003 Polkagrisen. Dei to første går stadig som høyrespel på NRK Super. I 2006 kom biletboka Englefjell, som er laga saman med Øyvind Torseter, og i 2010, Heavykatten og gitaren. (tekst fra Forfattersentrum)

  Roald har skreve boka «To hundre og sektini dagar».

  Anneli Klepp

  Anneli Klepp

  Foto: Gyldendal Norsk Forlag

  Anneli Klepp er en strålende iderik forfatter, som skriver seg rett inn i unge mennesker liv og problemer, og alltid med varme og humor som sine fremste virkemidler. Det er ikke tilfeldig at hun har hatt Roald Dahl som en av sine litterære inspirasjoner.

  Forfatteren er født og oppvokst i Kirkenes. Hun er utdannet adjunkt og har jobbet som lærer i mange år, både i barne- og ungdomsskolen. Hun bor nå på Bekkestua utenfor Oslo. Hun debuterte på Gyldendal i 2006 med barneboka «Lusne forviklinger og varm blåbærpai»; en bok med tegnefilmens lett surrealistiske preg, fortalt i en kjapp, humoristisk og direkte stil, spekket med psykologi, både på et umiddelbart og et mer subtilt nivå, samtidig som den er herlig befridd for psykologisering og grå sosialrealisme. Siden har hun skrevet flere bøker for samme aldersgruppe, og i tillegg flere bøker for ferske lesere.

  Utgivelser på Gyldendal Norsk Forlag

  • Tor med hammeren (kommer 2016)
  • Gutte-spetakkel (kommer 2016)
  • Boble-løgner (2015)
  • Mia blir spion (2015)
  • Sommer-overraskelser (2014)
  • Verdens beste Tor (2014)
  • Sprekke-hemmeligheter (2014)
  • Tor vil ake (2013)
  • Fred i tusen biter (2012)
  • Mias bod (2012)
  • Tor lager baluba (2012)
  • Hvis du elsker meg (2011)
  • Kåre og Ville jobber (2011)
  • Jul eller aldri! (2010)
  • Kåre og Ville måler (2010)
  • Mia velger leken (2009)
  • Tor gjemmer seg (2009)
  • Mugne forviklinger (2007)
  • Lusne forviklinger (2006)

  anneliklepp.no

  Ketil Kolstad og Hanne Brincker

  Ketil Kolstad og Hanne Brincker er skuespillere og regissører og driver sammen Teater Landstryker’n.

  Ellen Halvorsen Lervold

  Ellen Halvorsen Lervold er sanger og artist. Hun bor på Fevik.

  Karin Kinge Lindboe

  Bilde av Karin Kinge Lindboe

  Karin Kinge Lindboe har skrevet en rekke bøker for barn og unge siden hun ga ut sin første bok allerede i 1992. Nå er hun endelig klar for Barnebokfestivalen.

  Kinge Lindboe har siden skrevet lettlest-bøker for små barn (for eksempel serien om Sam og Noa) og ungdomsromaner som fantasy-triologien om Syr, Korir og Vann, som foregår i en form for steinaldermiljø, og ikke minst boka om Stella fra 2004. «Stella», om vennskap, sykdom og sjalusi, ble i sin tid nominert til Kritikerprisen, mens hennes frittstående oppfølger «Etterpå varer så lenge» ble tildelt nevnte pris da den kom i 2011.

  Den Oslo-baserte forfatteren er ikke fremmed for å ta for seg av triste og følelsesmessig vanskelige temaer i bøkene sine, noe også hennes kommende utgivelse vitner om; «Lucas Jackson», som er ventet kort tid før Barnebokfestivalen, dreier seg om utfordringene i hverdagen til Lucas som bor alene med en bipolar pappa.

  Vi ser frem til å få besøk av Karin Kinge Lindboe på 2. trinn i skolen.

  Lesehunden Molly

  Annette Münch

  Annette Münch

  Annette Münch (født 10. januar 1981 i Oslo) er en norsk magasinredaktør og ungdomsbokforfatter.
  Münch vokste opp i Bærum, der hun fra ungdomsårene interesserte seg for journalistikk og kampsport. Innenfor kampsport fikk hun svart belte 2. dan i taekwondo, og har også trenet i krav maga, kickboksing, MMA, brasiliansk jiu jitsu og thaiboksing.
  Etter å ha gått ut fra Dønski videregående skole, studerte hun på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Hedmark.
  Hun arbeidet som redaksjonssjef og magasinredaktør i Egmont Serieforlaget fra 2003 til 2010. I 2010 og 2011 var hun ansvarlig for den daglige ungdomsdebattsiden Si ;D i Aftenposten. Fra 2015 har hun jobbet som selvstendig næringsdrivende tekstforfatter hos Kick Media AS, samt som forfatter og foredragsholder.
  Hennes debutroman var Kaoskrigeren (2006), som ble tildelt Kultur- og kirkedepartementets debutantpris. Aslak Hartberg har skrevet fire sanger til boken, og han og Münch har sammen utarbeidet et opplegg for ungdomsskolen som de har reist omkring og presentert. Münch har sammen med Litteraturbruket også utarbeidet et multimediaproduksjon med grunnlag i Kaoskrigeren som ble nominert til Elevens gullsekk i 2009.
  I 2009 utga hun også Jenteloven, om gjengmiljø blant jenter, som hun ble nominert til Brageprisen for.
  Senere samme år skrev hun 8 tegn på at han liker deg til novelleantologien WOW, som utkom i august. Novellen Sweet Sixteen ble utgitt i novelleantologien Nesten som før i 2010. Novellen Du sa du torde ble utgitt i novelleantologien Mot i 2014.
  I 2010 ble hun tildelt Bokhandelens stipend for barne- og ungdomsbokforfattere.
  I 2012 utga hun faktaboken Den ultimate guiden til kampsport, som hun skrev sammen medforfatter Hanne Eide Andersen. Boken ble nominert til Kulturdepartementets pris for beste faktabok for barn og ungdom.
  I 2014 ga hun ut boken “Badboy: Steroid”, som hun ble tildelt Brageprisen for. Hun ble også tildelt Østfoldungdommens kritikkerpris for samme bok. I 2016 lagde hun en multimedia-litteraturproduksjon om ungdom og anabole steroider, med utgangspunkt i romanen “Badboy: Steroid”. Hun innledet et samarbeid med rapperne Erik og Kriss som skrev og spilte inn fire låter om boken. Disse ble filmatisert som en del av produksjonen.
  Münch er en aktiv foredragsholder, og har holdt rundt fire hundre foredrag på skoler, bibliotek, litteraturfestivaler, fengsler, treningssentre, litteraturhus, institusjoner og foreninger over hele landet, ofte gjennom Den Kulturelle Skolesekken.
  Tekst fra forfatterens hjemmeside, www.annettemunch.com

  • Jenteloven (2009)
  • Drop out (musikal, 2012)
  • Den ultimate guiden til kampsport (2012)
  • Sånn er det bare (debattbok, 2013)
  • Badboy: Steroid (2014)

  Bobbie Peers

  Portrett Bobbie Peers. Foto: Niklas Lello

  Bobbie Peers. Foto: Niklas Lello

  Bobbie Peers er filmregissør, manusforfatter og illustratør. Han er utdannet ved London International Film School. I 2006 vant han Norges første og foreløpig eneste Gullpalme i Cannes. Peers debuterte som forfatter med «Luridiumstyven» i 2015. Boka ble en stor suksess; fikk strålende anmeldelser, vant Arks barnebokpris og er foreløpig solgt til 36 land. Høsten 2016 kommer oppfølgeren «Kryptalportalen», den andre boka i serien om William Wenton. (tekst fra Aschehoug)

  Peers på aschehoug.no.

  Tor Arve Røssland

  Tor Arve Røssland

  Foto: André Soltvedt

  fullstendig unyttig informasjon om Tor Arve Røssland:
  Favorittmusikken er Rush, Antonio Vivaldi og Johnny Cash.
  Favorittspela er Red Dead Redemption, Burnout Paradise, Sim City, Grand Theft Auto-serien og Rome: Total War.
  Er allergisk mot kattar, hundar, kaniner, rotter, mus og støv. Men merkeleg nok ikkje mot sjimpansar og sauer.
  Nekta millitæret fordi han ikkje ville gå i takt med andre menneske.
  Ser langt fleire filmar enn han les bøker.
  Medlem av Norske barne- og ungdomsbokforfattere sitt litterære råd frå 2012, og får dermed lese alle norske barne- og ungdomsbøker.
  Er ganske sikker på at zombiar eksisterer, og at styresmaktene dekkjer over sanninga i frykt for massehysteri.
  Synest at Larry David, Karl Pilkington og Ricky Gervais er dei morsomste menneska i heile verda.
  Har sett alle Star Trek-filmane og alle Star Trek-seriane. Til saman er det tretten filmar på om lag to timar kvar. Seriane inneheld til saman 702 episodar, på 31456 minutt, eller 524,26 timar eller 21,8 dagar med speletid. Og snart kjem det ein ny tv-serie!
  Har for mykje fritid sidan han tar meg bryet med å rekne ut kor mange minutt Star Trek er.
  Synest all sport er kjedeleg fordi han ikkje bryr meg om kven som vinn.
  Likar ikkje kvardagsrasisme. Eller høgtidsrasisme, for den saks skuld.
  Favorittbøkene er blant andre Sveve over vatna av Ragnar Hovland, It av Stephen King, The Book of Illusions, Leviathan og The Brooklyn Follies av Paul Auster, Madame Bovary av Gustave Flaubert og The Zombie Survival Guide av Max Brooks.
  Favoritt tv-seriane er: Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek: The Next Generation, The Sopranos, The Walking Dead, Black Books, Brideshead Revisited, Band of Brothers, An Idiot Abroad, Boston Legal, Curb Your Enthusiasm, Extras, Battlestar Galactica, The Wire, Boardwalk Empire, Seinfeld, Dexter, Game of Thrones, The Ricky Gervais Show, Modern Family, Peep Show, Stranger Things og Arrested Development.
  Favorittbyane er Venezia og New York.
  Har jobba i mange år på Elkjøp, både som seljar og som ansvarleg for film, spel og software. Begynte i 1999, slutta i 2012, då han blei heiltidsforfattar.
  Synest at Kygo og Coldplay er noko av det kjedelegaste som har skjedd med populærmusikken.
  Synest at skjønnlitteratur som ikkje er oppdikta er utan verdi.
  Livredd for edderkoppar.
  Høyrer alltid på musikk når han skriv. Som regel Vivaldi, eller gammal jazz.
  Er ofte ueinig i null-gangen.
  Likar å leike seg med film, og har laga mange forskjellige småfilmer. Denne linken tar deg vidare til youtube der du kan sjå fleire filmar han har laga.
  Tekst er henta frå heimesida til forfattaren, www.forfattaren.no

  Utvalgte titler:

  • Pode (1999)
  • Pode mister fotfestet (2000)
  • Pode får snue (2000)
  • Anti-Pode (2006)
  • Svarte-Mathilda (2010)
  • Gamer (2011)
  • Svarte-Mathilda 2 (2012)
  • Svarte-Mathilda 3 (2013)
  • Snatch (2014)
  • Glimt (2015)

  www.forfattaren.no

  Tone Pernille Sivertsen

  Tone kaller seg profesjonell lekefilosof. På bloggen sin skriver hun:

  Jeg brenner for å formidle hvordan vi selv kan ta styring på kroppens egen kjemifabrikk! Og da særlig gjennom LEK. Med lek mener jeg den tilstanden du kommer i når du på samme tid:

  • Opplever utvikling fordi det du gjør er litt vanskelig
  • Opplever mestring
  • Havner i flytsone – opphør av tid
  • Bruker kroppen
  • Føler deg ganske glad
  • Gjerne i samspill med andre, men ikke nødvendigvis

  Jeg mener at når du LEKer med disse faktorene tilstede, fylles kroppen av ulike stoffer og hormoner som virker helsefremmende; endorfiner, adrenalin og dopamin er noen av disse godstoffene som kroppen lager helt selv, og som vi er ute etter å slippe å spise i pilleform!

  Ina Vassbotn Steinman

  Ina Vassbotn Steinman

  I.V. Steinman (f.1985) bor i Oslo, har studert kreativ skriving i London, og jobber som oversetter og manuskonsulent. «Mysteriet med den forsvunne katten» (2016) er hennes første bok. (tekst fra Aschehoug forlag)

  Tyra Teodora Tronstad

  Tyra Teodora Tronstad debuterte i 2007 med diktsamlingen «Mandag morgen står de døde i kø». «Hvis det er flere som juger nå» (2011) er hennes første roman, og den ble nominert til Kulturdepartementets litteraturpris. «Hundetanker» (2012) var hennes andre ungdomsroman, og sammen med Bjørn Sortland har hun skrevet ungdomsromanen «Det blir pinlig uansett» (2013). Tekst og foto fra Aschehoug forlag.