Bilde av forfatter Gro DahleGro Dahle har meget lang fartstid i den litterære verdenen, og kan med rette kalles for en produktiv og allsidig forfatter. Tilbake på 80-tallet startet det hele med diktsamlinger, mens det var først i 2006 hun ga ut som første voksenroman, «Huset i snøen».

Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, som allerede i 1998 da hun mottok Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2002 gikk Brageprisen hennes vei, da for «Snill» i beste barnebok-kategorien. Tolv år senere fikk hun, sammen med sin illustratør-ektemann, Svein Nyhus, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok med bildeboka «Akvarium».

Vi vil påstå at Dahle er blitt særlig kjent for å skrive om vanskelige og tabubelagte temaer i sine utgivelser, som psykiske lidelser, rusmisbruk, vold i hjemmet og incest. «Blekkspruten» handler om sistnevnte og hun ble tildelt Riksmålsprisen for denne i 2016, med begrunnelser som «forbilledlig språk» og «et sårbart tema behandlet med stor klokskap og respekt for barna».

Gro Dahle på nett

Foto: Maja Hattvang