Om aktørene

Gro Dahle

Bilde av forfatter Gro Dahle

Forfatter Gro Dahle

Gro Dahle har meget lang fartstid i den litterære verdenen, og kan med rette kalles for en produktiv og allsidig forfatter. Tilbake på 80-tallet startet det hele med diktsamlinger, mens det var først i 2006 hun ga ut som første voksenroman, «Huset i snøen».

Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, som allerede i 1998 da hun mottok Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2002 gikk Brageprisen hennes vei, da for «Snill» i beste barnebok-kategorien. Tolv år senere fikk hun, sammen med sin illustratør-ektemann, Svein Nyhus, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok med bildeboka «Akvarium».

Vi vil påstå at Dahle er blitt særlig kjent for å skrive om vanskelige og tabubelagte temaer i sine utgivelser, som psykiske lidelser, rusmisbruk, vold i hjemmet og incest. «Blekkspruten» handler om sistnevnte og hun ble tildelt Riksmålsprisen for denne i 2016, med begrunnelser som «forbilledlig språk» og «et sårbart tema behandlet med stor klokskap og respekt for barna»

Foto: Maja Hattvang

Internett: Gro Dahle

Bilde av Gudrun Skretting

Forfatter Gudrun Skretting

Gudrun Skretting

Gudrun Skretting fikk en pangstart som barnebokforfatter da hun i 2016 debuterte med boka «Anton og andre uhell» – en varm og morsom bok om typiske ting hun selv liker; forviklinger, forelskelser og skikkelig pinlige situasjoner. Boka ble nominert både til ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen, og hun vant Kulturdepartementets debutantpris og NBUs pris Trollkrittet.

Skretting er utdannet klassisk pianist og har gått forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt, og i høst kom oppfølgeren til hennes solide bok om Anton, nemlig «Anton og andre flokkdyr», der hovedpersonen nå har begynt på ungdomsskolen.

Foto: Niklas Lello

Internett: Gudrun Skretting

Line Solheim Renslebråten

Bilde av forfatter Line S. Renslebråten

Line Solheim Renslebråten

«Et rungende ja til faktabøker med kunstneriske ambisjoner», skrekskrev Dagbladets anmelder om «Fugler» som kom fra Line Solheim Renslebråtens penn i 2015. Hennes forfatterskap preges av fascinasjon og kjærlighet for dyr og natur, og taktfast gir hun ut en bok i året om nettopp dette.

«Insekter og krypdyr» utkom i 2016, mens hun året etter ga ut «Dyrene som forsvant», ei bok der man blir kjent med noen av de mer enn 800 artene som har forsvunnet fra jorda grunnet menneskelig påvirkning. En spennende, unik og ikke minst aktuell bok om utryddede dyr og deres historier.

Men det var før disse hun ga ut sin første barnebok. I 2013 kom «Under senga», ei bok om å bli venner til tross for ulikheter, og om å ha troa på seg selv. Til vanlig underviser hun i kunst og håndverk på ungdomsskolen og lager fabeldyr på fritida – både søte og ekle! Kanskje har hun noen med seg til Barnebokfestivalen?

Internett: Line S. Renslebråten

Anders Totland

Bilde av forfatter Anders Totland

Forfatter Anders Totland

Anders Totland debuterte med barneboka «Vampyrane i eplehagen» tilbake i 2015. Året etter kom ungdomsboka som ga han Nynorsk Barnelitteraturpris, «Engel i snøen», en knallsterk og vakker roman om livets uunngåelige brutalitet, før han i 2017 ga ut «Så lenge ingen ser oss» – nok en ungdomsroman som setter spor.

Totland er utdanna kokk, og ga også i fjor ut sin første kokebok; «Digg. Gjer kvardagen til ein fest». Han bor i Kvinnherad sammen med kone og tre barn. I april kan 9-klassingene i Grimstad glede seg til Anders kommer på besøk.

Foto: Per Egil Larsen

Internett: Anders Totland

Bilde av forfatter Mariann Youmans

Forfatter Mariann Youmans

Mariann Youmans

Mariann Youmans har hatt mange jern i ilden i sin tid i som forfatter, skuespiller og regissør, og hun kjenner sin målgruppe etter å ha arbeidet mange år med ungdom.

Youmans er født i 1971 og bor i Oslo og jobber som konsulent, forfatter og foredragsholder. Hun holder skrivekurs for barn og unge, og har blant annet vært prosjektleder for Barnekonvensjonssatsningen «Barn i fokus – unge premisser», ledet ungdomssatsninger og utviklingsarbeid sammen med ulike organisasjoner, samt skrevet teater, hørespill og TV-drama både for NRK og TV2.

Som barnebokforfatter har Mariann Youmans skrevet fagbøker om barns behov og rettigheter, hun har gitt ut tre faktabøker for ungdom og laget skjønnlitterære bøker for barn. I 2017 kom hennes siste tilskudd av mange bøker; «Følelser – til å bli sprø av», en slags håndbok i følelser for SKAM-generasjonen.

Youmans besøker 8. trinnet under Barnebokfestivalen.

Foto: Grete Bro Thuestad

Internett: Mariann Youmans

Bobbie Peers

Bilde av Bobbie Peers

Forfatter Bobbie Peers

Forfatteren med det eksotiske navnet returnerer til Barnebokfestivalen, og igjen med et nytt spennende prosjekt under armen.

Sist høst fortsatte Bobbie Peers eventyret om verdens beste kodeknekker, William Wenton. Bok nummer tre i rekken utkom med tittelen «Orbulatoragenten» i oktober i fjor, og følger altså da opp de to øvrige bøkene i serien, debuten «Luridiumstyven» (som ble solgt til bortimot 40 land på verdensbasis) og «Kryptalportalen», som kom i 2016.

Peers er en meget populær mann, og nå vender den norske filmregissøren og forfatteren tilbake til Barnebokfestivalen igjen, denne gangen skal han også «bokbades» av barn fra 6. trinnet under åpningsforestillingen i Catilina. Det ser vi frem til!

Foto: Niklas Lello

Internett: Bobbie Peers

Karin Kinge Lindboe

Bilde av Karin Kinge Lindboe

Forfatter Karin Kinge Lindboe

Karin Kinge Lindboe har skrevet en rekke bøker for barn og unge siden hun ga ut sin første bok allerede i 1992. Nå er hun endelig klar for Barnebokfestivalen.

Kinge Lindboe har siden skrevet lettlest-bøker for små barn (for eksempel serien om Sam og Noa) og ungdomsromaner som fantasy-triologien om Syr, Korir og Vann, som foregår i en form for steinaldermiljø, og ikke minst boka om Stella fra 2004. «Stella», om vennskap, sykdom og sjalusi, ble i sin tid nominert til Kritikerprisen, mens hennes frittstående oppfølger «Etterpå varer så lenge» ble tildelt nevnte pris da den kom i 2011.

Den Oslo-baserte forfatteren er ikke fremmed for å ta for seg av triste og følelsesmessig vanskelige temaer i bøkene sine, noe også hennes kommende utgivelse vitner om; «Lucas Jackson», som er ventet kort tid før Barnebokfestivalen, dreier seg om utfordringene i hverdagen til Lucas som bor alene med en bipolar pappa.

Vi ser frem til å få besøk av Karin Kinge Lindboe på 2. trinn i skolen.

Internett: Karin Kinge Lindboe

Foto: Aschehoug.no